Soru: Salavatlarda geçen seyyid kelimesi bid’at mıdır?
Cevap: İmam Nevevi (Rahmetullahi Aleyh)’in de dediği gibi hiçbir salavatta seyyid kelimesi geçmemektedir! Dolayısıyla bid’attır!
√ İbni Hacer (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in emrine ittibaen salavatta ‘seyyid’ kelimesini kullanmak, caiz değildir! Aynı zamanda bu Hanefi mezhebinin de görüşüdür!”
√ Kadı İyaz (Rahmetullahi Aleyh)’de ‘eş-Şifa’ adlı kitabında, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e salavat getirmek ile ilgili özel bir bab açmış şöyle demiştir:
“Salavat hakkında, sahabe ve tabiînden nakledilen birçok rivayet vardır, ancak rivayetlerin hiçbirinde ‘seyyidina’ lafzı yoktur!”
√ İbni Hacer (Rahmetullahi Aleyh)’e şöyle soruldu:
Namaz içinde veya dışında, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e yapılacak salavat nasıl olmalıdır? Yani örnek olarak;
‘Allahumme salli ala seyyidina Muhammed’ yoksa ‘Allahumme salli ala Muhammed’ mi dememiz gerekiyor?
İbni Hacer (Rahmetullahi Aleyh)’de şöyle cevap verdi:
Şayet ‘Allahumme salli ala seyyidina Muhammed’ lafız olsaydı, sahabelerden ve tabiînden bu lafız gelirdi! Ama hiç birinden böyle bir lafız gelmemiştir!
Sahabeden ve tabiînden böyle bir lafza dair hiçbir rivayete rastlamadık! Hâlbuki bu hususta onlardan gelen birçok rivayet vardır. Ama ‘seyyid’ kelimesi yoktur!
√ İmam Şafii (Rahmetullahi Aleyh) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e en çok salavat edenlerden biri olmasına rağmen, mezhebinin ana kaynağı olan kitabının mukaddimesinde, ‘Allahmme salli ala Muhammed’ demiştir!
Not: Seyyid yani Seyyidina kelimesi bid’attır, haramdır ve sapıklıktır!