Rukû ve Secdede Kur’an Okumak!

(1) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni rukû ve secde ettiğim hallerde Kur’an’ı Kerim okumaktan yasakladı!”

İbni Hibban 1895, Müslim 480/209, Ebu Avane 82/170, Ebu Davud 4044, 4045, Nesei 8/191, 204, Tirmizi, Abdurrezzak 2832, 2833, Malik 1/80, 264, Beyhaki 2/87, Begavi el-Mesabih 627

(2) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“…Dikkat ediniz! Şüphesiz ki, ben rukûda veya secdede Kur’an okumaktan yasaklandım! O halde rukûda Aziz ve Celil olan Rabbi tazim ediniz! Subhane Rabbiye’l-Azim deyiniz! Secdede ise, duaya gayret ediniz! Zira orada duanızın kabul olunması mümkündür.”

Müslim 479/207

Önemli Açıklama: Rukû ve secdede Kur’an’ı Kerim okumak bu hadislerle yasaklanmıştır! İmam Tirmizi (Rahimehullah) bu hadisi rivayet ettikten sonra şöyle demektedir:

“Bu hadis, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ashabı, tabiîn ve onlardan sonra gelen ilim ehli kimselerin görüşüdür. Onlar ruku ve secdede Kur’an’ı Kerim okumayı mekruh görüyorlardı.” İmam Tirmizi bu ifadesiyle tahrimen mekruhu kast etmiştir.

Tirmizi 2/51

İmam Şevkani (Rahimehullah) şöyle dedi:

“Hadisdeki bu yasak, ruku ve secdede Kur’an’ı Kerim okumanın haram olduğuna delalet eder. Ruku ve secdede Kur’an’ı Kerim okuyan kimsenin namazının hükümsüzlüğünde ise alimler arasında ihtilaf vardır, dedi.”

Şevkani Neylu’-Evtar 2/276

Namaz kılanın rukuda vazifesi, Allah’ı tesbih ve tazim etmektir. Secdedeki vazife ise Allah’ı tesbih ve Allah’a dua etmektir. İmam Hattabi (Rahimehullah) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ruku ve secdede Kur’an’ı Kerim okumayı yasaklaması, İmam İshak bin Rahuye (Rahimehullah)’in ruku ve secdede tesbihin vacipliğini iddia etme hususundaki görüşünü teyit eder. Çünkü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ruku ve secde halinde kıraati yasaklaması, ruku ve secdenin sadece tesbih için tahsis edildiğine delalet eder.”

Hattabi Mealimi’s-Sünen 1/214

Ruku ve secdede Kur’an’ı Kerim okunmasının yasaklığı, farz ve nafile namazlara şamildir. Şeyh Albânî (Rahimehullah) şöyle dedi:

“Ruku ve secdede Kur’an’ı Kerim okunmasının yasaklığı, farz ve nafile namazlara şamildir. Bu mesele ile ilgili olarak ibni Asakir (Rahimehullah)’in rivayetindeki; ‘Nafile namaza gelince onda bir beis yoktur,’ şeklindeki ziyadeyse, bizzat ibni Asakir (Rahimehullah)’in ifadesiyle şâz ve münkerdir, dolayısıyla onunla amel etmek caiz değildir!”

Albânî Sıfat-ı Salatu’n-Nebi 115

Ruku ve secdede, dua şeklinde gelen ayetleri de okumak hadisin umumi yasağına girdiği için caiz değildir! Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ruku ve secdede kıraat etmeyip tesbihat yaparak Kur’an’a imtisal ediyordu.

Aişe (Radiyallahu Anha) bu hususta şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ruku ettiğinde ve secde ettiğinde:

“Subhaneke, Allahumme, Rabbena ve Bi Hamdike Allahummağfirlî,” duasını çokça söylüyor ve bu dua ile Kuran’a imtisal ediyordu.