Soru: Suret çizen kişi ona can verinceye kadar azap görüyor mu? Yani ebedi olarak azap mı görecek? Ebedi cehennemlik mi?

Cevap: Resim yapmak ve video kaydı yapmak haramdır ve resim yapan kişi lanetlenmiştir!

(1) Avn bin Ebi Cuhayfe (Rahmetullahi Aleyh) babasından rivayet ettiğine göre babası hacamatcı (kan alıcı) bir köle satın almıştı. Babası bunun üzerine şöyle dedi:

“Süphesiz ki, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hacamat ücretinden, köpeğin bedelinden ve zina kazancından nehyetti! Faiz yiyene ve faiz yedirene, döğme yapan kadını ve döğme yaptıran kadını ve resim yapan kişiyi lanetlemiştir!”

Buhari 5963

(2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Kıyamet günü cehennemden bir boyun çıkacaktır ki, onun gören iki gözü, işiten iki kulağı ve konuşan bir dili olacaktır. Diyecektir ki:

−Ben üç kişiye tayin edildim:

1) Her inatçı zorbaya,

2) Allah ile beraber başka bir ilaha ibadet eden her insana ve

3) Musavvirlere (yani) canlı resmi ve heykeli yapanlara.”

Tirmizi 2700

(3) Said bin Ebi’l-Hasen (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:

Ben, Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma)’nın yanında idim. Ona bir kimse geldi ve:

−Ey Abdullah ibni Abbas! Ben öyle bir insanım ki, benim maişetim/geçimim ancak elimin sanatından ibarettir. Ben şu resimleri yaparım, dedi. Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma)’da şöyle dedi:

−Ben sana başka bir şey değil, sadece Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittiğim bir hadisi söyleyeceğim:

−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Herkim bir suret/resim yaparsa şüphesiz ki, Allah o kimseye yaptığı surete ruh/can üfleyinceye kadar azab edecektir! Hâlbuki sureti/resmi yapan o kişi, yaptığı surete/resme ebediyen ruh üfleyip can veremeyecektir!”

Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma)’nın bu cevabı üzerine o ressam kişi, şiddetli bir hışıltı ile har har soludu, benzi sarardı. Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) ona acıyarak şöyle dedi:

−Vah sana yazıklar olsun! Muhakkak ki, resim yapmak istiyorsan, şu ağaç ve kendisinde ruh olmayan her şeyin resmini yapmanı sana tavsiye ederim.

Buhari 2060, 2061, 5964, Müslim 2110/99, 100, Nesei 5323, 5324, 5325, Tirmizi 1804

İmam Nevevi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir:

“Ruh taşıyan (insan ve hayvan) herhangi bir şeyin resmini yapmak kesinlikle haramdır ve büyük günahlardandır!” Resmin haram olmasının nedeni şudur:

Allah’ın yarattığına benzetmek, O’nun yaptığına benzer bir şey yapmaya çalışmaktır! Oysa Allah-u Teâlâ bu sıfatları kendisine hasretmiştir. Ressam, resim yaparak Allah’ın sıfatlarına tecavüz etmektedir ki bundan Allah’a sığınırız. Aynı şekilde bir diğer nedeni de, bunun resim ve heykellerin tazimine ve bunların Allah’tan başka ilahlar ve rabler edinilmesine vesile olmasıdır.”

Allâme Muhammed Nâsıruddin el-Albânî (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir:

“Elle yapılan resimle, aletle veya fotoğraf çekmekle yapılan resimler arasında hiçbir fark yoktur! Hatta bunlar arasında ayırım yapmak, donukluk ve çağdaş bir zahiriliktir. Nitekim ben bunu, Adâbu’z-Zifaf, adlı eserimde açıkladım.”

Albânî Tahziru’s-Sacid min İttihazi’l-Guburi Mesâcid 18, 19, 20

Allâme Muhammed Nâsıruddin el-Albânî (Rahmetullahi Aleyh) bu sözleri 1972 yılında şöylemiştir. Eğer o zaman cep telefonu olsaydı elbette onuda söylerdi.

Muhammed bin Salih el-Useymin (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir:

“İnsan veya daha başka ruh taşıyan varlıkların sureti/resmi ancak kimlik ve ruhsat gibi yahut hakikatin ispatı gibi zorunluluk veya ihtiyaç olan işlerde olabilir. Tazim, hatıra, bakmaktan faydalanmak veya lezzet almak için resim edinmeye gelince kesinlikle ben bunun mubah olduğunu söylemiyorum! Bunun heykel, işleme veya çizilmiş şekil olması fark etmez! Yine bunun el ile veya aletle yapılmış olması da fark etmez! Zira Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Melekler içinde köpek ve resim bulunan eve girmezler!”

Müslim 2107/87, Ebu Davud 4153

Bu hadis genel kapsamlıdır. Ben bundan başka fetva vermedim! Kimin yanında hatıra için resim varsa onu yok etmesini emrettim ve eğer bu resim ölmüş bir kimseye aitse bu konuda daha da sert davrandım!

İnsan veya diğer ruh taşıyan varlıkların resminin yapılmasına gelince, bunun haramlığında şüphe yoktur! Şüphesiz ki bu büyük günahlardandır! Çünkü bunu yapan kimseye Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in dilinden lanet sabit olmuştur! İster timsal (yani cisimli) olsun, ister el ile çizilen olsun, bu husus açıktır.

Ama resim çeken aletlere gelince, resim çeken kimsenin yüz veya cismin ayrıntılarını çizmesi söz konusu değildir. Şüphesiz ki hatıra ve benzer gayeler için resim çekmek ve resimleri bulundurmak mubah değildir! Aletle resim çekmek, vesilelerin haramlığından dolayı haramdır! Zaruret veya bir ihtiyaç için resim çekmekte sakınca yoktur. (Yani kimlik, ruhsat, ehliyet ve pasaport gibi yahut hakikatin ispatı gibi zorunluluk veya ihtiyaç olan işlerde olabilir.) Benim bu meseledeki görüşümün özeti budur. Eğer isabetliyse Allah’tandır, O’ndan bir lutuftur. Hatalı ise benim kusurumdan veya eksikliğimdendir. Allah’tan beni affetmesini ve beni doğruya hidayet etmesini dilerim.”

Muhammed bin Salih el-Useymin Mecmuu Fetâvâ 2/287, 288