İmsak Bid’at mıdır?

Soru: Ramazan ayında içine imsak diye bir bölüm konulan bazı takvimler görüyoruz. Bu bölümde imsak vakitleri, sabah namazı vaktinden on veya on beş dakika kadar önce olarak gösterilmektedir. Bunun sünnette bir aslı var mıdır, yoksa bu bir bid’at mıdır?

Cevap: İmsak diye bir şey yoktur! Bu bir bid’attır yani sapıklıktır ve sünnette de aslı yoktur! Aksine sünnet bunun tersidir! Çünkü Allah-u Teâlâ aziz kitabında şöyle buyurmuştur.

(1) Allah Subhanehu ve Teâlâ şöyle buyuruyor:

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ

“Sizin için beyaz iplik siyah iplikten seçilinceye kadar (yani sabahın aydınlığı, gecenin karanlığından ayırt edilinceye) kadar yiyiniz ve içiniz. Sonra da gece oluncaya (yani güneşin batışı ile gecenin başlangıcı olan akşama) kadar orucu tamamlayın.

Bakara Suresi 187

(2) Adiy bin Hatim (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Allah-u Teâlâ Bakara Suresi 187. ayette şöyle buyuruyor:

“Sizin için beyaz iplik siyah iplikten seçilinceye kadar yiyiniz ve içiniz.

Bu ayeti inince, bir siyah bir de beyaz iplik edindim ve yastığımın altına koydum. Geceleyin onlara bakmaya başladım. Bana bunların hangisi siyah ve hangisi beyaz belli olup gözükmüyordu. Sabah olunca, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e gittim ve bunu kendisine anlattım. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:

“Bu beyaz iplik ile siyah iplik, gecenin karanlığı ile gündüzün aydınlığıdır.”

Buhari 1786, Müslim 1090, Tirmizi 2970, İbni Huzeyme 1925, İbni Hibban 3462, Beyhaki 4/215, Tabarani Mucemu’l-Kebir 17/178

(3) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Bilal ezanı geceleyin okuyor, sizler İbni Ümmü Mektum ezan okuyana kadar yiyin ve için!”

Buhari 668, Müslim 1902/37, Nesei 636, Tirmizi 203, Darimi 1/269, İbni Huzeyme 401, Beyhaki 1/380, Begavi 433, Tayalisi 1819, Tabarani 13106, Ahmed bin Hanbel Müsned 2/107, Albânî İrvau’l-Ğalil Fi Tahrici Ehadisi Menari’s-Sebil 219

Bazı insanların yaptıkları bu imsak ayarlaması, Allah Teâlâ'nın farz kıldığı şeye ilâve yapmaktır ki, bu bâtıldır. Bu davranış, Allah’ın dîninde aşırı gitmektir.

(4) Abdullah ibni Mes’ud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُونَ، هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُونَ، هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُونَ

“Söz ve fiillerinde aşırı giden ve haddi aşanlar, helak olsunlar! Söz ve fiillerinde aşırı giden ve haddi aşanlar, helak olsunlar! Söz ve fiillerinde aşırı giden ve haddi aşanlar, helak olsunlar!”

Müslim 2670/7

Muhammed bin Salih el-Useymîn